Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Öğrencisinden Akıllı Baston

BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNDEN AKILLI BASTON

Kdz. Ereğli M.Y.O. Bilgisayar Teknolojileri bölümü öğrencileri, Öğr. Gör. Dr. Semih ÇAKIR’ın danışmanlığında geri dönüşüm malzemeleri kullanarak oldukça hafif ve kolay taşınabilir görme engellilerin kullanması için akıllı baston geliştirdiler. Baston üzerinde yer alan algılayıcı (sensör) kullanılarak 30-40 cm mesafeden kolaylıkla algılanan engelleri baston içerisinde programlanan devre elemanları sesli uyarı ile kişiye bildirmektedir.

Proje ile ilgili olarak Dr. Çakır, “Teknoloji destekli görme engellilerin hareket kısıtlılığını ortadan kaldırmak ve yaşam kalitelerini artırmak hedefi ile Bilgisayar Teknolojileri 1. Sınıf öğrencilerimizden İrem Berrak ÖZKAN ve ekibi bastonun oluşumunda kullandıkları geri dönüşüm malzemeleri ile hem çevreci hem de teknolojik bir baston projesini başarıyla tamamladılar. Denizcilik fakültesi çalışanı Mehmet UZUN beyin görme engelli yakınına baston projemizi ulaştırmış olmanın mutluluğu ile başta öğrencilerim olmak üzere bölüm başkanımız Dr. Öğr. Üyesi Fatih ERDOĞDU ve bölüm öğretim elemanı arkadaşlarıma katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.